השפעת השעון הביולוגי על תחושת הרעב

שעון ביולוגי

כל מי שביצע פעם דיאטה לא צריך מחקר בכדי לדעת שהשעות הקשות שבדיאטה הן בערב. מרבית האנשים יכולים להחמיץ ארוחת בוקר, אבל לצמצם את כמות המזון בערב זה לא פשוט ומצריך הרבה יותר כוח רצון.

בא לך פיצה בערב? למה?

מחקר חדש שפורסם בכתב העת המדעי Journal Obesity מגלה כי הסיבה לכך שאנשים נוהגים לאכול יותר בערב היא בגלל השעון הביולוגי שלנו שמגביר את תחושת הרעב ואת התשוקה למזונות מתוקים, מלוחים ומזונות עמילנים בעיקר בערב.

מה שטוב לאדם הקדמון, נראה רע בציר הזמן שלכם בפייסבוק

אם בזמנים קדמוניים יותר, בתנאי סביבה קשים ומוגבלים מבחינת שפע מקורות המזון,  תכונה של הגברת תחושת הרעב והתשוקה למזון עתיר קלוריות הייתה תכונה מועילה לאדם ואפשרה לו לאחסן בצורה יעילה יותר את האנרגיה. הרי שכיום בתנאי הסביבה של עידן הפייסבוק והאינסטגרם שבהם אדם מעוניין להציג תמונות של גוף מסותת לקוביות, מדובר כנראה "בספחת אבולוציונית" שמקשה על רבים את החיים.

למה אנו אוכלים פחות בבוקר?

במחקר קטן בהיקפו ניסו החוקרים לבחון מדוע באופן פרדוקסלי ארוחת הבוקר היא בדרך כלל הארוחה הקטנה ביותר למרות שזו הארוחה הראשונה לאחר משך זמן ארוך של צום בשנת הלילה? החוקרים בדקו האם הסיבה לכך נעוצה בהשפעת השעון הביולוגי על תחושת התיאבון?

עכברי מעבדה אנושיים

במחקר השתתפו 12 נבדקים שמנים, בגילאי 20 עד 42 אשר שהו בתנאי מעבדה במשך 13 יום. התנאים שבהם שהו הנבדקים תוכננו באופן שינטרל השפעות של גורמים נוספים מלבד השעון הביולוגי על רמת התיאבון ותחושת הרעב. הנבדקים שהו בתנאים כמו: תפריט קלורי מאוזן, זמני ארוחות חולקו למשך כל היום, תנאי שינה מספקים ושווים ועוד. העדפות המזון של הנבדקים אובחנו באמצעות שאלונים.

שמונה בערב אני הכי רעב

החוקרים מצאו כי עבור אנשים שנוהגים לישון שנת לילה, תחושת הרעב הנמוכה ביותר נמדדה בשעות הבוקר (8 בבוקר) והיא מגיעה לשיאה בערב (8 בערב). גם התשוקה לסוגי מזונות כמו: מזונות מתוקים, עמילנים, ומלוחים וכמו כן, גם כמויות המזון שהנבדקים יכלו/רצו לאכול הראו התאמה במקצב הזמן הזה.

ארוחת ערב טובה תגרום לך לישון טוב יותר, אבל גם לצריכה גדולה יותר של מזון

החוקרים טוענים כי מקצב הזמן של השעון הביולוגי שלנו עלול לגרום לצריכה מוגברת של מזון בשעות הערב וכי בגופנו מוטמעת נטייה טבעית לדלג על ארוחת בוקר לטובת ארוחת ערב גדולה יותר.

החוקרים מסבירים את אופן פעולתו של השעון הביולוגי בכך שהוא מגביר את תחושת הרעב על מנת לעודד צריכת מזון מוגברת לפני צום שנת הלילה ובכך נמנעות הפרעות בשינה הנחוצה. כמו כן, הירידה בתחושת הרעב בבוקר מסייעת לאדם להתגבר על מצב הצום שבו שהה במהלך השינה.

השעון של האדם הקדמון עושה לנו חיים קשים

מה שיכול להוות יתרון בתנאי סביבה קשים של מחסור במזון, עשוי להיות חסרון לאדם הלא פעיל הן מבחינה בריאותית והן מבחינת המראה החיצוני. לאדם הקדמון השעון הביולוגי סייע לישון טוב ולאגור טוב יותר את המזון ואילו לאדם המודרני והיושבני השעון הביולוגי גורם להעלות יותר במשקל ולהשמין.

מתאבקי סומו מדלגים על ארוחת בוקר ואתה?

עוד מציינים מציינים החוקרים כדוגמה את תזונתם של מתאבקי הסומו שנוהגים לדלג על ארוחת הבוקר בכדי לאכול ארוחות יותר גדולות בערב. אז אם אתם לא מתכננים קריירה מאוחרת בספורט הסומו וזה לא פשוט עבורכם לשמור על משקל תקין, אני לא מציע לכם לנהוג כפי שמתאבקי הסומו נוהגים.

השורה התחתונה שכדאי לקחת מהמחקר הזה היא שאם אתם רוצים לרדת במשקל, כדאי לכם לאכול ארוחת בוקר טובה שתאפשר לכם לאכול ארוחת ערב קטנה יותר.

מקורות מידע

Study explains what triggers those late-night snack cravings

The internal circadian clock increases hunger and appetite in the evening independent of food intake and other behaviors

Photo: cc by by vaXzine