פטריות שמפיניון

פטריות שמפיניון

מידע כללי על פטריות שמפיניון.

מידע כללי: השם המדוייק של פטריית השמפיניון הוא פקועה דו-נבגית. פטריית השמפיניון היא מין של פטריית בסיסה אכילה. זן הבר של הפטריה הוא בעל כובע בצבע חום-אפור חיוור ואילו הזן התרבותי הוא בצבע לבן.

פטריית השמפיניון היא אחת הפטריות הנצרכות ביותר בעולם. פטריות השמפיניון הינן מקור מזון מאוד טוב לויטמין D, תיאמין, ריבופלבין, ניאצין, ויטמין B6, חומצה פנטותנית, זרחן, אשלגן, נחושת וסלניום, ומקור טוב לסיבים תזונתיים, חלבון, ויטמין C, חומצה פולית, ברזל, אבץ ומנגן.

במחקר שבוצע ב2009 ובו נבדקו 2,018 נשים נמצא קשר בין ירידה משמעותית של מקרי סרטן השד בקרב נשים שצרכו פטריות. הנשים במחקר שצרכו פטריות טריות מידי יום, היו בעלות סיכון מופחת לפתח סרטן השד (64% פחות), ואילו הנשים ששילבו צריכת פטריות עם צריכת תה ירוקה רגילה הפחיתו את הסיכון לסרטן השד שלהם בכמעט 90% קישור למקור המידע.
סוג מזון: ירקות, פטריות.
שמות נוספים בעברית: פקועה דו-נבגית, שמפיניון, פורטבלו, פורטובלה.
שם באנגלית: common mushroom, button mushroom, white mushroom, cultivated mushroom, table mushroom, champignon mushroom, cremini/crimini mushroom.
כאשר צבע הפטרייה חום:Swiss brown mushroom, Roman brown mushroom, Italian brown, Italian mushroom, brown cap mushrooms, chestnut mushroom.
כאשר הפטרייה במצב בוגר: Portobello mushroom.
מזהה באתר משרד החקלאות האמריקאי: 11260, Mushrooms, white, raw.

סיווג מדעי של הצמח

שם מדעי: Agaricus bisporus.
ממלכה: פטריות.
מערכה: פטריות בסיסה.
מחלקה: Agaricomycetes.
סדרה: Agaricales.
משפחה: Agaricaceae.
סוג: Agaricus.
מין: פקועה דו-נבגית.

ערכים תזונתיים בפטריות שמפניון לבנות לא מבושלות
מרכיב יחידת משקל 100 גרם 1 כוס פטריות קצוצות, 70 גרם 1 כוס פטריות שלמות, 96 גרם 1 פטריה גדולה, 23 גרם 1 פטריה בינונית, 18 גרם 1 חתיכת פטריה, 6 גרם 1 פטריה קטנה, 10 גרם
מרכיבים תזונתיים
מים גרם 92.45 64.72 88.75 21.26 16.64 5.55 9.24
קלוריות (אנרגיה) קילוקלוריות 22 15 21 5 4 1 2
חלבון גרם 3.09 2.16 2.97 0.71 0.56 0.19 0.31
שומנים גרם 0.34 0.24 0.33 0.08 0.06 0.02 0.03
פחמימות גרם 3.26 2.28 3.13 0.75 0.59 0.20 0.33
סיבים תזונתיים גרם 1.0 0.7 1.0 0.2 0.2 0.1 0.1
סוכרים גרם 1.98 1.39 1.90 0.46 0.36 0.12 0.20
מינרלים
סידן מיליגרם 3 2 3 1 1 0 0
ברזל מיליגרם 0.50 0.35 0.48 0.12 0.09 0.03 0.05
מגנזיום מיליגרם 9 6 9 2 2 1 1
זרחן מיליגרם 86 60 83 20 15 5 9
אשלגן מיליגרם 318 223 305 73 57 19 32
נתרן מיליגרם 5 4 5 1 1 0 0
אבץ מיליגרם 0.52 0.36 0.50 0.12 0.09 0.03 0.05
ויטמינים
ויטמין C מיליגרם 2.1 1.5 2.0 0.5 0.4 0.1 0.2
תיאמין מיליגרם 0.081 0.057 0.078 0.019 0.015 0.005 0.008
ריבופלבין מיליגרם 0.402 0.281 0.386 0.092 0.072 0.024 0.040
ניאצין מיליגרם 3.607 2.525 3.463 0.830 0.649 0.216 0.361
ויטמין B-6 מיליגרם 0.104 0.073 0.100 0.024 0.019 0.006 0.010
חומצה פולית, DFE מיקרוגרם 17 12 16 4 3 1 2
ויטמין B-12 מיקרוגרם 0.04 0.03 0.04 0.01 0.01 0.00 0.00
ויטמין A ביחידות RAE מיקרוגרם 0 0 0 0 0 0 0
ויטמין A, יחבל IU 0 0 0 0 0 0 0
ויטמין E (אלפא טוקופרול) מיליגרם 0.01 0.01 0.01 0.00 0.00 0.00 0.00
ויטמין D, ויטמין D2 וגם D3 מיקרוגרם 0.2 0.1 0.2 0.0 0.0 0.0 0.0
ויטמין D IU 7 5 7 2 1 0 1
ויטמין K מיקרוגרם 0.0 0.0 0.0 0.0 0.0 0.0 0.0
שומנים
חומצות שומן רווי גרם 0.050 0.035 0.048 0.012 0.009 0.003 0.005
חומצות שומן חד בלתי רווי גרם 0.000 0.000 0.000 0.000 0.000 0.000 0.000
חומצות שומן רב בלתי רווי גרם 0.160 0.112 0.154 0.037 0.029 0.010 0.016
כולסטרול מיליגרם 0 0 0 0 0 0 0
מרכיבים אחרים
קפאין מיליגרם 0 0 0 0 0 0 0

מדד גליקמי של פטריות שמפיניון

אינדקס גליקמי: בגלל שפטריות מכילות כמות כה קטנה של פחמימות, לא ניתן לבדוק את הערך הגליקמי שלהם, משמע שואף לאפס.
עומס גליקמי: 2
העומס הגליקמי של פטריות שמפיניון נחשב כעומס גליקמי נמוך.
מקור הנתונים:
http://www.glycemicindex.com/blog/2013/Jun/jun2013.pdf

מהו אינדקס גליקמי: אינדקס גליקמי הינו ערך המודד את השפעת הפחמימות שבמזון על רמת הגלוקוז בדם ביחס למזון שנבחר כבסיס להשוואה (בדרך כלל גלוקוז)
מזונות שונים מכילים כמויות וסוגים שונים של פחמימות ונוטריינטים נוספים שמשפיעים על עיכול המזון ולכן גם על מהירות ספיגת הפחמימות ורמת הגלוקוז בדם.
כאשר הפחמימות במזון מתפרקות במהירות ובקלות הערך הגליקמי יהיה גבוה.
כאשר הפחמימות במזון מתפרקות באופן איטי הערך הגליקמי יהיה נמוך.
קטגוריות ערכי האינדקס הגליקמי
אינדקס גליקמי שווה או נמוך מ55 = אינדקס גליקמי נמוך.
אינדקס גליקמי בין 56 ל-69 = אינדקס גליקמי בינוני.
אינדקס גליקמי שווה או גדול מ70 = אינדקס גליקמי גבוה.

מהו עומס גליקמי: חסרונות של האינדקס הגליקמי הוא שערך זה רק בודק את מהירות ספיגת הפחמימות ולא מתייחס לכמות הפחמימות שבמזון.
לשם כך פותח מדד הנקרא עומס הגליקמי שמייצג גם את מהירות הספיגה וגם את כמות הפחמימות שנספגות.
העומס הגליקמי מחושב על ידי הכפלת האינדקס הגליקמי בכמות הפחמימות במזון בגרמים, ולאחר כך יש לחלק ב- 100.
קטגוריות ערכי העומס הגליקמי
עומס גליקמי שווה או נמוך מ10 = עומס גליקמי נמוך.
עומס גליקמי בין 11 ל-19 = עומס גליקמי בינוני.
עומס גליקמי שווה או גדול מ20 = עומס גליקמי גבוה.

מידע נוסף

להלן קישורי מקורות וקישורים למידע נוסף:

https://ndb.nal.usda.gov/ndb/search/list

http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%A4%D7%A7%D7%95%D7%A2%D7%94_%D7%93%D7%95-%D7%A0%D7%91%D7%92%D7%99%D7%AA

http://www.glycemicindex.com/blog/2013/Jun/jun2013.pdf

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19048616

דיון מדעי בנושא הערך התזונתי של "הירקות הלבנים" – http://advances.nutrition.org/content/4/3/318S.full

הגב ראשון

הכנס תגובה

כתובת האימייל שלך לא תפורסם


*