אתה נמצא כאן:דף הבית » הסיפור המרכזי » קינמון ציילוני, הקינמון האמיתי שלא מכיל כמעט את החומר הרעיל קומרין

קינמון ציילוני, הקינמון האמיתי שלא מכיל כמעט את החומר הרעיל קומרין

תמצית הכתבה ב3 משפטים

  1. קינמון עשוי להכיל חומר מזיק בשם קומרין שמזיק לכבד ואף עשוי להיות מסרטן.
  2. כמות הקומרין בסוגי הקינמון השכיחים עלולה לחרוג מהכמות המותרת של קומרין אפילו בצריכה של כמות קטנה וסבירה כמו חצי כפית קינמון ליום.
  3. לכן רצוי לצרוך קינמון מסוג קינמון ציילוני שמכיל כמות זניחה יחסית של קומרין בהשוואה לסוגי קינמון אחרים – את הקינמון הציילוני אפשר לקנות כאן (כמות גדולה) או כאן (כמות קטנה).

תבלין הקינמון הוא תבלין בעל ריח מתקתק וחריף המשמש כחומר משפר טעם במזונות שונים ואף מייחסים לו סגולות בריאותיות שונות.
ברפואה העממית מייחסים לקינמון סגולות רפואיות שונות (כמו כאן) שעדיין לא הוכחו באופן מדעי ובחלק מהמקרים תוצאות מחקרים מדעיים מראים ממצאים שמחזקים את הסגולות הרפואיות המיוחסות, כמו לדוגמה בסקירה המדעית הזו שבה צויין כי טיפול בקינמון עשוי להיות יעיל בטיפול בחולי סוכרת.

מאמרים פופולארים בעיתונות מרבים לשבח את הקינמון, לציין את סגולותיו הרפואיות וממליצים לצרוך קינמון כתרופה טבעית נגד אלצהיימר, סרטן, הפחתת הכולסטרול, ירידה במשקל, הקלת כאבי מפרקים ועוד.
ויש כתבות כמו הכתבה הזו בYNET שממליצה לצרוך 1 עד 3 כפיות קינמון ביום.
המלצה שעלולה לגרום לכם לנזק בריאותי חמור.
רבים לא יודעים אך בסוגי קינמון מסויימים מצוי חומר רעיל בשם קומרין (Coumarin) ובצריכת סוגי קינמון אלו לפי הכמויות הממולצות בYNET אתם עלולים להגיע לצריכה שהיא גבוהה פי 12 מהכמות המותרת של קומרין ליום ואף יותר (קישור).
החדשות הטובות הן שיש סוג של קינמון שמכיל קומרין בכמויות זניחות, כך שניתן להינות מהשפעות החיוביות של הקינמון מבלי לקבל “במבצע 1+1” גם את ההשפעה הרעילה שבו.
“הקינמון הטוב” נקרא קינמון ציילוני המכונה גם “קינמון אמיתי”.

קומרין הינו חומר רעיל שמזיק לכבד ומסרטן

קומרין (Coumarin) הינו תרכובת אורגנית המצוייה בירקות, פירות, תבלינים וצמחי מרפא שונים.
בעבר נעשה שימוש בקומרין כחומר טעם במזונות, משקאות אלכוהולים ובטבק.
אך, לאחר שבמחקרים על בעלי חיים נמצא כי הקומרין מזיק לכבד החליט הFDA לאסור את השימוש בקומרין כחומר משפר טעם.
מחקרים נוספים בבעלי חיים הצביעו על אפשרות שהקומרין הינו בעל פעילות קרצינוגנית (גורם לסרטן).
במחקרים שבוצעו על בני אדם נמצא כי מרבית בני האדם הינם פחות רגישים לקומרין ממה שנמצא במחקרים על עכברים.
אך, עדיין ישנם אנשים המצויים ברמת סיכון גבוהה יותר להפגע מההשפעה המזיקה של הקומרין (גם בכמויות קטנות) על הכבד.
מתוצאות מחקרים שונים על ההשפעה המזיקה של הקומרין קבעה הרשות לבטיחות המזון האירופאית (EFSA) רמה מותרת של צריכת קומרין בכמות של 0.1 מ”ג לק”ג משקל גוף. (1, 2, 3)

קינמון ציילוני הוא “הקינמון האמיתי” אבל קינמון אינדונזי וקינמון סיני שכיחים יותר

את תבלין הקינמון מפיקים מהקליפה של גזע צמח השייך לסוג קינמון (Cinnamomum).
בעולם קיימים מעל 300 מינים מסוג קינמון אך את תבלין הקינמון עצמו מפיקים רק מ4 מינים: קינמון ציילוני, קינמון סיני, קינמון וייטנאמי וקינמון אינדונזי.
הקינמון הציילוני מכונה “קינמון אמיתי” ואילו יתר המינים מכונים בשם: cassia.
נתוני מסחר מראים כי הקינמון האינדונזי הוא סוג הקינמון השכיח ביותר וכי בשנים האחרונות הקינמון האינדונזי החליף בארה”ב, קנדה ואירופה את המסחר בקינמון האמיתי (קינמון ציילוני) וכ90% מהקינמון שמיובא לארה”ב ב5 שנים האחרונות מקורו בקינמון אינדונזי.
הייצור העולמי של קינמון (נכון ל2011) מוערך בכ200,342 טונות לשנה.
מרבית הקינמון מופק באינדונזיה (45%), סין (34%), ויטנאם (11%) וסרי לנקה (8%) ויתר הקינמון מופק באזורים: מדגסקר, טימור לסטה, גרנדה, סאו טומה ופרנסיפה, דומיניקנה, סיישל וקומורוס.
הקינמון האינדונזי נחשב לקינמון הזול והשכיח ביותר.
המקור העיקרי לקינמון ציילוני הוא בסרי לנקה ששמה הקודם היה ציילון.
לא מצאתי נתונים לגביי סוג הקינמון שנמכר בארץ אך סביר להניח שהמצב בארץ איננו שונה מאירופה או ארה”ב וגם בארץ סוג הקינמון השכיח יהיה הסוג הזול יותר, שהוא הקינמון האינדונזי. (1, 2)

בקינמון ציילוני יש עד פי 1,000 פחות קומרין מאשר בקינמון אינדונזי

במחקר שבדק את כמות הקומרין בסוגי הקינמון השונים נמצאו הנתונים הבאים:

  • קינמון ציילוני: 0.007 ועד 0.09 גרם של קומרין לק”ג קינמון.
  • קינמון אינדונזי: 2.14 עד 9.3 גרם של קומרין לק”ג קינמון.
  • קינמון וייטנאמי מכיל 1.06 עד 6.97 גרם קומרין לק”ג קינמון.
  • קינמון סיני מכיל 0.085 עד 0.310 גרם קומרין לק”ג קינמון.

אפשר לראות כי כמות הקומרין בקינמון הציילוני נמוכה באופן משמעותי מכמות הקומרין בסוגי הקינמון השונים ובמיוחד מכמות הקומרין בקינמון האינדונזי (1).

 

כפית אחת של קינמון מהסוג הלא נכון עשויה להזיק לבריאות

התקן של רשות המזון האירופאית לצריכת קומרין יומית עומד על 0.1 מ”ג לק”ג משקל גוף וזה אומר שעבור אישה שמשקלה 60 ק”ג הצריכה המותרת היא לא יותר מ6 מ”ג קומרין ליום ואילו ילד שמשקלו 30 ק”ג אמור לצרוך לא יותר מ3 מ”ג קומרין ליום.
ב1 ק”ג של קינמון יש 362.29 כפיות (בכפית קינמון יש כ2.7 גרם קינמון).
אם אנו צורכים קינמון אינדונזי נקבל בין 5.9 ועד 25.6 מ”ג קומרין בכפית אחת של קינמון.
ברבע כפית של קינמון אינדונזי אנו עלולים להגיע לכמות היומית המותרת לבני אדם ואם מדובר בילדים בעלי משקל גוף קטן יותר הרי שבהחלט אפשר לעבור את הכמות היומית המומלצת של קומרין.
לעומת זאת, בכפית של קינמון ציילוני יש רק כ0.02 עד 0.24 מ”ג קומרין שזה פי 25 עד 300 פחות מהכמות היומית המומלצת.
ולכן מבחינת בטיחות השימוש והסיכון להרעלת קומרין, הקינמון הציילוני הרבה יותר בטוח מייתר סוגי הקינמון השונים.
כמו כן, כדאי לדעת שבשתיית תה קינמון יש פחות סיכון להרעלת קומרין משום שהקומרין נשאר במשקע הצמחי של התה.

חשוב לציין שאנו צורכים קינמון לא רק כתבלין שאנו מוסיפים בעצמנו למזון אלא גם תעשיית המזון עושה שימוש בקינמון והקינמון הוא מהסוג הזול והמזיק.
בבדיקות שנערכו במוצרים בארה”ב נמצא שחטיף גרנולה בטעם קינמון שבדרך כלל משווק כחטיף “בריא” מכיל כ1.4 מ”ג קומרין שזה כרבע מהכמות היומית המותרת לאישה שמשקלה 60 ק”ג וכחצי מהכמות המותרת לילד שמשקלו 30 ק”ג.
בבדיקות אלו נמצא שגם מוצרים מאפה שונים ודגני בוקר שטעמם שופר בקינמון מהסוג הזול, הכילו כמויות לא מבוטלות של קומרין (1, 2, 3)

 

מומלץ להחליף את הקינמון שאנו צורכים בקינמון ציילוני

על מנת להמנע מהרעלת קומרין מומלץ לצרוך קינמון ציילוני ולא את הקינמון הרגיל שמוכרים לנו בסופרמרקטים.
המלצות דומות לצריכת קינמון ציילוני אפשר לראות גם בעמדת רשות המזון האירופאית (קישור) וגם בסקירה המדעית שצויינה קודם לכן (קישור).

 

איך מבחינים בין קינמון ציילוני לסוגי הקינמון האחרים

קל יותר להבחין בהבדלים בין סוגי הקינמון כאשר אלה מגיעים בצורתם הטבעית כמקלות קינמון ולא כאבקת תבלין.

קינמון סיני
צבעו של הקינמון הסיני נוטה לצבע אדמדם חום בעוצמה קלה עד בינונית.
המרקם של הקינמון הסיני הוא קשה, עצי ומאחר ובקינמון הסיני עושים שימוש בכל חלקי קליפת הגזע, שכבת מקל הקינמון הסיני עבה.
קינמון סיני נמכר בצורת שברי קליפת הגזע ופחות כגלילי קינמון מאחר וקליפת הגזע איננה די גמישה בכדי להתקפל ולהתגלגל.
טעמו של הקינמון הסיני חריף יותר ובעל השפעה ארוכה יותר מזון של הקינמון הציילוני שהוא בעל טעם מתקתק יותר.

קינמון ציילוני
מאחר ואת הקינמון הציילוני מייצרים רק מהחלק הפנימי של קליפת הגזע, צבעו שונה מזה של הקינמון הסיני והוא מגיע בצבע חום בהיר יותר.
קליפתו עדינה יותר, פחות דחוסה ובעלת מרקם מתפורר.
במקלות הקינמון הציילוני ניתן להבחין ששכבות הגליל מורכבות משכבות דקות.
מקלות הקינמון הסיני נטחנים בקלות לאבקה באמצעות מטחנת תבלינים (קינמון סיני יותר קשה לטחון).

קינמון אינדונזי
הקינמון האינדונזי נמכר כגליל עם שכבה אחת קשה ועבה.

קינמון ויאטנמי (קינמון סייגון)
קינמון סייגון נמכר כשברי קליפת הגזע ופחות כגלילי קינמון מאחר וקליפת הגזע איננה די גמישה בכדי להתקפל ולהתגלגל.

דרך קצת יותר מדעית להבחין בין סוגי הקינמון השונים היא באמצעות בדיקת התגובה של תערובות קינמון לתמיסת יוד הנעשית באופן דומה לניסוי המוכר מבית הספר לבדיקת נוכחות עמילן שבו טיפטוף תמיסת יוד למים ועמילן גורמת לשינוי צבע התמיסה לכחול חזק.
כאשר מטפטפים טיפת יוד לתערובת נוזלית של אבקת קינמון עם מים שחוממו יתקבל הבדל חזק בצבע של התמיסות השונות.
בתמיסת הקינמון הסיני יתקבל צבע כחול שחור חזק ואילו בתמיסת הקינמון הציילוני ההשפעה תהיה חלשה יותר והצבע בהיר יותר (1, 2, 3).

תמונת השוואה בין קינמון ציילון לקינמון אינדונזי (להגדלה לחץ על התמונה)

מקל קינמון אינדונזי מצד ימין ומקל קינמון ציילוני משמאל.
ההתרשמות שלי מהתמונה היא שבארץ מוכרים את הקינמון האינדונזי משום שמקל הקינמון האינדונזי מצד ימין דומה יותר למקלות הקינמון שנמכרים בארץ.
השוואה בין קינמון ציילוני לקינמון אינדונזי

 

איפה קונים קינמון ציילוני

אני רגיל לרכוש תוספי תזונה באתר אייהרב משום שזהו אתר אמין והמשלוחים מגיעים במהירות יחסית.
חשוב לדעת מחירו של הקינמון הציילוני גבוה מזה של סוגי הקינמון השונים.
להלן מספר מוצרים של קינמון ציילוני באייהרב:

אני מעדיף לקנות מקלות קינמון ולא אבקה, משום שהקינמון בצורת מקלות נשמר טוב יותר מאשר אבקה.

 

 

קרדיט תמונה: By Antti Vähä-Sipilä – Own work, CC BY-SA 1.0 fi, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3331207

אודות המחבר

כתב בנושאי בריאות

יורם בן אבו, כותב בנושאי כושר, בריאות ותזונה. ליורם ניסיון עשיר כמאמן כושר אישי, השכלה בתחום מדעי החיים וסקרנות בלתי נלאת לנושאים שונים הקשורים לבריאות, כושר ותזונה.

מספר הצפיות בכתבה : 545

תגובות (7)

  • עידית

    שלום יורם,
    תודה רבה על המאמר המעניין ועל האינפרמציה החשובה כ”כ.
    אני מעוניינת לרכוש את הקינמון הציילוני דרך הלינק שצירפת
    ידוע לך האם הוא כשר (אני מעוניינת במקלות קינמון)? או לחילופין האם ואלו תהליכי עיבוד מעורבים בהפקתו?

    ושוב תודה רבה על המאמר החשוב!!
    עידית

    הגב
  • יורם בן אבו

    היי עידית,
    לפי מה שכתוב באתר אייהרב המוצרים הספיציפים הללו של קינמון ציילוני מתוצרת חברת Frontier Natural Products הם כשרים.
    בדקתי באתר שלהם והם כותבים שההשגחה על כשרות במוצרים שלהם היא של Kosher Supervision of America.
    http://www.ksakosher.com/

    תמונה של תיאור המוצר במקלות קינמון
    ציון כשרות באתר אייהרב

    הגב
    • יורם בן אבו

      להלן תשובות לשאלות על כשרות המוצרים באתר של חברת Frontier Natural Products

      Q: What does kosher certified mean?
      A: In order for a product to be kosher certified, a kosher certification company must inspect the production process from start to finish, checking every container and all conveying, processing and packaging machinery to ensure that nothing non-kosher can get into the food.

      Q: Who is your kosher certifier?
      A: Frontier products are certified by Kosher Supervision of America (KSA).

      Q: Are your products kosher?
      A: Most Frontier spices and seasonings are kosher. This information is on product labels and is also accessible online on each item information page.

      https://www.frontiercoop.com/faq/

      הגב
    • גילת

      יורם תודה רבה על הכתבה היא תרמה לי רבות , בנוסף חיפשתי מענה לעניין הכשרות ומצאתי
      רציתי לשאול אותך האם ידוע לך שקינמון יכול לעזור בטיפול במחלת קרוהן ? אודה לתשובתך.

      הגב
      • יורם בן אבו

        לא שמעתי על כך שקינמון יכול לעזור בטיפול במחלת קרוהן.
        וגם לא מצאתי שום מחקר שמעיד על כך שקינמון יכול לעזור לחולים במחלת קרוהן.
        מצד שני, יש מחקרים שמראים שקינמון עשוי לסייע במצבים ומחלות שונות הקשורות למערכת העיכול כגון: תסמונת המעי הרגיז, שלשולים, בטן רגישה וגזים.

        הגב
  • עידית

    הי יורם,
    תודה רבה לך על תשובתך המהירה!!!

    יישר כוח על עבודתך הנפלאה שתורמת רבות לכל שוחרי הבריאות,

    היכן ניתן לקרוא מאמרים נוספים שלך בנושא תזונה?

    ערב טוב,
    עידית

    הגב
    • יורם בן אבו

      תודה על הפרגון עידית.
      בעבר כתבתי לא מעט מאמרים בנושאי כושר ותזונה אך בשנתיים האחרונות הפסקתי.
      את הכתבות שכתבתי אפשר לראות כאן בקטגוריות השונות באתר.
      כרגע אני עוסק בפיתוח של תכנית לירידה במשקל, אבל אני מאמין שבעוד מספר ימים אני אתפנה ואוכל להתחיל שוב לכתוב כתבות בנושאי בריאות שונים.

      הגב

השאר תגובה

Secured By miniOrange
Scroll to top