התקפי אכילה

התקפי אכילה (binge-eating)

התקפי אכילה היא הפרעת אכילה המאופיינת באכילה חסרת מעצורים. אדם הסובל מהתקפי אכילה יצרוך כמויות עצומות של מזון, הרבה יותר ממה שהוא יצרוך בדרך כלל. בזמן התקף אכילה חש האדם תחושה של איבוד שליטה.

אנשי מקצוע מתחום התזונה מקשרים את תופעת התקפי אכילה לתופעות נוספות כגון:

בהתקפי אכילה מהירות האכילה היא גבוהה יותר מאשר בזמן אכילה רגיל.

הסובלים מהתקפי אכילה יאכלו עד לתחושת מלאות מאוד לא נוחה.

הסובלים מהתקפי אכילה יאכלו כמויות עצומות של מזון למרות שהם לא ממש רעבים.

בהתקפי אכילה האדם אוכל לבד משום שהוא נבוך מכמויות המזון שהוא אוכל.

התקפי אכילה מלווים בדרך כלל בתחושת דיכאון, אשמה ושאט נפש עצמית לאחר הזלילה.

התקפי זלילה מתרחשים בדרך כלל בהקשר של הפרעות אכילה כמו בולימיה. בבולימיה החולה סובל מהתקף זלילה בו הוא צורך כמויות רבות של מזון עתיר קלוריות ובסופה של הזלילה הוא מקיא.

התקפי אכילה מתרחשת בעיקר בגילאי 46-50 והיא נפוצה יותר בנשים מאשר בגברים ביחס של 2 ל3 (על כל 2 גברים הסובלים מהתקפי אכילה יש 3 נשים).

מרבית מקרי ההשמנה איננה מאופיינת במצב של התקפי אכילה, אך בדרך כלל האנשים הסובלים מהתקפי אכילה הם במצב של עודף משקל או השמנה. הסובלים מהתקפי אכילה הם בעלי נטייה להשמנה ובדרך כלל מצבם מאופיין בדיאטת יו יו.

הסיבות להתקפי אכילה

הסיבה להיווצרותה של מחלת התקפי אכילה איננה ידועה. מרבית מקרי התקפי האכילה מלווים בדיכאון אולם, לא ידוע אם הדיכאון הוא תוצר או גורם של התקפי האכילה. כמו כן, במקרים רבים התקפי אכילה מתרחשים לאחר ביצוע דיאטה אולם עדיין לא ברור אם יש קשר בין דיאטה לבין התקפי אכילה. אנשים הסובלים מהתקפי אכילה מדווחים על קושי בהתמודדות עם רגשות והם מדווחים על התקפי אכילה בעקבות תחושות כמו: עצב, שעמום, דאגה ומתח שגורמים להם להתקפי אכילה.

נמצא כי אנשים הסובלים מהתקפי אכילה סובלים גם מצריכת אלכוהול מוגזמת, התנהגות אימפולסיבית, היעדר שליטה עצמית, היעדר תחושת שייכות קהילתית חוסר הבחנה וצורך לדיבור על רגשותיהם.

קיימים מחקרים המצביעים על האפשרות כי התקפי אכילה קשורים לקוד הגנטי וזאת משום שבדרך כלל התנהגות זו מתרחשת בפרטים שונים מאותה משפחה.

התקפי אכילה תופעות לוואי

נראה כי הסובלים מהתקפי אכילה מדווחים על בעיות בריאות שונות, מתח, הפרעות שינה, ומחשבות אובדניות בשכיחות גבוהה יותר מאשר באנשים שלא לוקים בהתקפי אכילה.

תופעות לוואי נוספות שעשויות להיגרם כתוצאה מהתקפי אכילה הם: כאבי פרקים, בעיות עיכול, כאבי ראש, כאבי שרירים ומחזור לא סדיר.

אנשים הסובלים מהתקפי אכילה הם בעלי נטייה להשמנה ולכן הם גם בעלי סיכון מוגבר ללקות בתופעות המאפיינות מצב של השמנה כגון: סוכרת סוג 2, לחץ דם גבוה, רמות כולסטרול גבוהות, מחלת כיס המרה, מחלות לב וסוגי סרטן שונים.

התקפי אכילה ודיאטה

מרבית הסובלים מהתקפי אכילה, סובלים גם מעודף משקל, השמנה ומבעיות בריאותיות הנלוות למצבים אלו.

הדיאטה המתאימה ביותר לסובלים מהתקפי אכילה היא כזו שמציעה טיפול להתקפי האכילה, אך גם דיאטות אחרות לירידה במשקל מתאימות לסובלים מהתקפי אכילה.

אנשים הסובלים מהתקפי אכילה ושאינם סובלים מעודף משקל צריכים להימנע מביצוע דיאטות משום שביצוע דיאטה עשוי להחריף את התקפי האכילה שלהם.

התקפי אכילה טיפול

להלן סוגי הטיפול בהתקפי אכילה:

טיפול התנהגותי לשינוי הרגלים המלמד את הסובלים מן המחלה כיצד להתמודד במצבים שונים וכיצד להרגיש טוב יותר עם גופם ומשקלם.

טיפול פסיכותרפי שגורם למטופלים לבחון את יחסיהם עם משפחותיהם וחבריהם ולבצע שינוי במקומות הבעייתיים.

טיפול תרופתי באמצעות נוגדי דיכאון המראה השפעה מטיבה באנשים מסוימים

בנוסף קיימות שיטות נוספות כגון: טיפול להתמודדות עם רגשות, טיפול תרופתי בטופיראמאט שהיא תרופה נוגדת התקפי פרכוסים, ניתוח קיצור קיבה, ביצוע פעילות גופנית, קבוצות תמיכה ועוד.

.מקור המידע: http://www.win.niddk.nih.gov/publications/binge.htm