דיאטת חלבונים ואוסטאופורוזיס

נשים בגילאים שלאחר גיל המעבר המבצעות דיאטת חלבונים (כדוגמת דיאטת אטקינס), הן בעלות סיכון מוגבר לפתח אוסטאופורוזיס.
חוקרים באוניברסיטת פורדו שבארה"ב עיבדו נתוני 2 מחקרי דיאטה שגיל הנבדקים בהם היה בגילאים 43-80.

במחקר נמצא כי נשים אשר ביצעו דיאטת חלבונים שכללה כמות גדולה של בשר רזה, אכן ירדו במשקל, אולם בנוסף נצפתה אצלהן תופעה של ירידה בצפיפות העצם בכמות רבה יותר מאשר אצל נשים אשר ביצעו דיאטה דלת קלוריות.
החוקרים אומרים כי "נשים מבוגרות אשר ביצעו דיאטת חלבונים שהכילה כמויות גדולות מן הרגיל של בשר רזה, איבדו בקצב גבוה מן הרגיל את צפיפות המינרלים שבעצם, ביחס לנשים אשר צרכו חלבונים באופן נורמלי וללא מקורות חלבון מבשר.

המחקר הראשון

במחקר הראשון ביצעו 28 נשים דיאטה עם הפחתה קלוריות של כ-750 קלוריות מן התפריט היומי שלהן, וזאת בכדי להשיג ירידה במשקל של כ-700 גרם בשבוע, למשך 12 שבועות.

15 נשים מתוכן ניזונו מתפריט דיאטה ללא מקורות חלבון מבשר, אלא רק ממקורות חלבונים כגון: מוצרי חלב, מקורות חלבון מן הצומח וביצים.
כמות החלבון היומית היוותה כ-18 אחוז מכמות האנרגיה היומית והיתה למעשה זהה להמלצות הרשמיות של מוסדות תזונה שונים של צריכת כ-0.7 גרם חלבון לק"ג משקל גוף.

13 הנשים הנותרות ביצעו דיאטה בעלת מרכיב חלבון גבוה שכמות החלבון בו היוותה כ-30% מסה"כ צריכת האנרגיה היומית.
כ-40% ממקורות החלבון נצרכו מבשר וכ-60% ממקורות החלבון הגיעו ממוצרי מזון כדוגמת: מקורות חלבון צמחיים, מוצרי חלב וביצים.

הנשים ב-2 הקבוצות השילו ממשקלן כ-9.5 ק"ג בממוצע במשך כל תקופת המחקר, אולם בשונה מהקבוצה שצרכה חלבון במידה מתונה, הנשים אשר ביצעו דיאטה רבת חלבונים, איבדו ממסת העצם שלהן.

המחקר השני

במחקר השני 43 נשים בגילאים שלאחר גיל המעבר ביצעו דיאטה בעלת צריכה קלוריות של 1250 קלוריות ביום למשך 9 שבועות.
הנבדקות הנבדקות במחקר קיבלו תפריט דיאטה זהה שהכיל 1000 קלוריות ביום ממקור צמחי.
15 נשים קיבלו תוספת של 250 קלוריות מבשר חזה עוף.
14 נשים קיבלו תוספת של 250 קלוריות מסטייק עין (בקר).
14 נשים קיבלו תוספת של 250 קלוריות מעוגיות אשר הכילו, סוכר, שוקולד וקמח.
11 נשים שימשו כקבוצת הביקורת.

במחקר נמצא כי כל הנשים אשר הפחיתו מצריכת הקלוריות שלהן, הפחיתו ממשקלן, אולם הנשים אשר צרכו בתפריט הדיאטה שלהן יותר חלבונים מבשר הראו גם ירידה משמעותית בצפיפות העצם שלהן בהשוואה לקבוצת הביקורת.

מחלת האוסטאופורוזיס

מחלת האוסטאופורוזיס פוגעת בעצמות וגורמת להן להיות שבריריות וחלשות.
אוסטאופורוזיס היא מחלה הפוגעת בצפיפות העצם, מפחיתה את חוזקה ופעמים רבות מביאה להיווצרות שברים הגורמים לחולה סבל רב ופוגעים באיכות החיים.
האוכלוסיות שנמצאות בסיכון להפגע מאוסטאופורוסיז הן בעיקר נשים (פי 3- 4 מגברים) והסיכון לאוסטאופורוזיס עולה באופן אקספוננציאלי עם העליה בגיל (למידע נוסף על המחלה, לחצו >>אוסטאופורזיס).

המחקר הנוכחי הראה כי קיימת עליה בסיכון לאיבוד עצם כאשר מתרחשת ירידה במשקל וכי מאוד חשוב להקפיד על מקורות החלבון בדיאטה.
הנבדקים במחקר ביצעו את הדיאטה למשך זמן קצר יחסית (9-12 שבועות) ולכן יש צורך במחקרים נוספים בכדי לבדוק את השפעת צריכת החלבון הרבה בטווח הארוך על צפיפות העצם.

http://www.purdue.edu