אתה נמצא כאן:דף הבית » בריאות » אבץ

אבץ




אבץ (Zinc)

אבץ הוא מינרל חיוני שמצוי כמעט בכל תא בגופנו. אבץ הוא מינרל חיוני במרכיבים של למעלה מ300 אנזימים שונים, המעורבים בתהליכים ביוכימיים שונים בגוף האדם. רוב האבץ בגוף האדם נמצא בשרירי השלד (כ60%) ובמסת העצם (כ30%), סה”כ כמות האבץ בגוף האדם שווה בערך לכ2גרם
האבץ אחראי לתפקוד תקין של המערכת החיסונית, הוא נחוץ להחלמת פצעים ועוזר לקיים את חוש הריח והטעם. בנוסף האבץ נחוץ ליצירת הקוד הגנטי בגופנו (DNA).
האבץ נחוץ לתהליך הגדילה וההתפתחות בזמן ההיריון, הילדות והבגרות.

מקורות אבץ במזון

מזונות רבים מכילים אבץ, להלן רשימה חלקית של המזונות
צדפות מכילות את הכמות הרבה ביותר של אבץ.
בשר אדום ובשר עוף משמשים כמקור עיקרי לאבץ בתפריט התזונה האמריקני וכנראה גם בתפריט התזונה הישראלי.
שעועית, אגוזים, דגן מלא, דגני בוקר מעושרים ומוצרי חלב הם מקורות טובים ונוספים לאבץ.
ספיגת האבץ טובה יותר בתפריט המכיל חלבונים מן החי לעומת תפריט המורכב ממקור חלבון מן הצומח. מרכיבים בשם פיטאטים (phytates) הנמצאים בקליפת הדגניים ובקטניות עלולים להקטין את ספיגת האבץ מן מזון.

כמויות אבץ מומלצות לצריכה

כמויות מומלצות לצריכת אבץ בתינוקות מעל 7 חודשים, ילדים ומבוגרים

גיל תינוקות וילדים זכרים נשים הריון הנקה
7 חודש – 3 שנים 3 מ”ג
4 – 8 שנים 5 מ”ג
9 – 13 שנים 8 מ”ג
14 – 18 שנים 11 מ”ג 9 מ”ג 13 מ”ג 14 מ”ג
19+ שנים 11 מ”ג 8 מ”ג 11 מ”ג 12 מ”ג

מקור לנתוני הטבלה: מידע תוספי תזונה של משרד הבריאות האמריקני טבלה מספר 1

מחסור באבץ

מחסור באבץ עלול להגרם כתוצאה מצריכה מועטה מדי של אבץ, ספיגה לא טובה של האבץ בגוף, איבוד אבץ בגוף או כאשר דרישות הגוף לאבץ גדלות.
הסימנים למצב של חוסר באבץ הם: פיגור בהתפתחות, נשירת שיער, שילשולים, עיכוב בהתפתחות המינית, אימופטנציה, פציעות בעור ובעין וחוסר תיאבון. כמו כן נמצא כי מחסור באבץ עשוי לגרום לירידה במשקל, עיכוב בהחלמת פצעים ולעייפות ותשישות.
מאחר וסימנים אלו הם סימנים כלליים, אל תניחו שאתם סובלים מחוסר באבץ, פנו לרופא שלכם להתייעצות.

עודף באבץ

ברמות צריכה מסויימות צריכת אבץ עלולה להיות רעילה.
צריכה של 150 – 450 מ”ג של אבץ ביום עלולה להביא לירידה ברמת הנחושת בגוף, לפגיעה בתפקוד הברזל, להפחתה בתפקוד המערכת החיסונית ולירידה ברמת הכולסטרול הטוב.
ב2001 האקדמיה הלאומית למדעים גיבשה רמות סף עליון לצריכת אבץ

רמות סף עליון לצריכת אבץ

 

רמת סף עליון לצריכת אבץ עבור תינוקות, ילדים ומבוגרים

גיל תינוקות וילדים נשים וגברים הריון והנקה
0 – 6 חודש 4 מ”ג
7 – 12 חודש 5 מ”ג
1 – 3 שנים 7 מ”ג
4 – 8 שנים 21 מ”ג
9 – 13 שנים 23 מ”ג
14 – 18 שנים 34 מ”ג 34 מ”ג
19+ שנים 40 מ”ג 40 מ”ג

מאמרים בנושאים דומים

[relatedpost]




אודות המחבר

כתב בנושאי בריאות

יורם בן אבו, כותב בנושאי כושר, בריאות ותזונה. ליורם ניסיון עשיר כמאמן כושר אישי, השכלה בתחום מדעי החיים וסקרנות בלתי נלאת לנושאים שונים הקשורים לבריאות, כושר ותזונה.

מספר הצפיות בכתבה : 556

השאר תגובה

שתף חברים
שתף חברים
Secured By miniOrange
Scroll to top