אחוזי שומן בגבינות

גבינה קשה עם חורים

אחד הדברים שמבלבלים אנשים זה נושא צריכת השומן. רבים יודעים כי צריכת השומן המומלצת לפי הנחיות משרד הבריאות היא לא יותר מ30% (ראה קישור). יש שבטעות חושבים "רגע, אם אני אוכל גבינה עם 20% שומן אז אני עדיין בטווח הרצוי".

לא! זו טעות!

הטעות נובעת מההבדל בין שני מושגים שנקראים אחוז משקלי ואחוז קלורי.

אחוז משקלי ואחוז קלורי

אחוז משקלי – אחוז משקלי מציין את החלק היחסי של כמות השומן בגרמים ביחס לכמות המזון בגרמים.

אחוז קלורי – אחוז קלורי מציין את החלק היחסי של כמות הקלוריות שמגיעות ממרכיב השומן שבגבינה לעומת סה"כ כמות הקלוריות שבגבינה.

ההמלצות לצרוך לא יותר מ-30% שומן מתייחסות לאחוז קלורי ולא לאחוז משקלי!

יצרני המזון מבלבלים אותנו ומציינים את האחוז המשקלי ולא את האחוז הקלורי!

איך מחשבים אחוז קלורי?

על מנת לחשב אחוז קלורי אתם צריכים לדעת את כמות הקלוריות וכמות השומן בגרמים שבכמות מסוימת של מזון (במקרה שלנו גבינה).

כעת, הכפילו את כמות השומן (בגרמים) ב-9 (ב-1 גרם של שומן יש בערך 9 קלוריות), חלקו את התוצאה בכמות הקלוריות והכפילו ב-100.

דוגמא: 100 גרם של גבינת מוצרלה מכילים 300 קלוריות וכמות השומן היא 22.3 גרם. היצרן ימכור אותה כגבינה עם 22.3% אחוזי שומן.

חישוב: 22.3 כפול 9 יוצא 200.7 קלוריות, חלקי סה"כ הקלוריות שב-100 גרם גבינה (כפול 100 לקבלת מספר באחוזים), יוצא 67% אחוזי שומן שזה הרבה יותר מהאחוז המשקלי שהיצרן מקפיד לרשום על אריזת המזון.

טבלת השוואה בין אחוז שומן משקלי לאחוז שומן קלורי בגבינות

לנוחיותכם אני מצרף כאן טבלת השוואה בין אחוז משקלי לאחוז קלורי עבור סוגי גבינות שונות. מקור המידע לנתונים הוא באתר של ממשלת ארה"ב http://ndb.nal.usda.gov/ndb/search/.

טבלת השוואה בין אחוז משקלי לאחוז קלורי בגבינות
שם הגבינה קלוריות אחוזי שומן משקלי מול אחוז שומן קלורי
אחוז משקלי אחוז קלורי
אדם – גבינת אדם (גבינה הולנדית חצי קשה) (edam) 357 27.8% 70.08%
ברי – גבינת ברי (brie) 334 27.68% 74.59%
ג'טסוט – גבינת ג'טסוט (gjetost) 466 29.51% 56.99%
גאודה – גבינת גאודה (gouda) 356 27.44% 69.37%
גבינת עיזים – גבינות עיזים, סוג רך למחצה 364 29.84% 73.78%
גבינת עיזים – גבינות עיזים, סוג רך 264 21.08% 71.86%
גבינת עיזים – גבינות עיזים, סוג קשה 452 35.59% 70.87%
גרוייר – גבינת גרוייר (gruyere) 413 32.34% 70.47%
טילזיט – גבינת טילזיט (tilsit) 340 25.98% 68.77%
כחולה – גבינה כחולה (blue) 353 28.74% 73.27%
לבנה – גבינה לבנה (white, queso blanco) 310 24.31% 70.58%
לימבורגר – גבינת לימבורגר (limburger) 327 27.25% 75%
מונטריי – גבינת מונטריי (monterey) 373 30.28% 73.06%
מונטריי – גבינת מונטריי דלת שומן (monterey) 310 21.6% 62.71%
מוצרלה – גבינת מוצרלה, חלב מלא (mozzarella) 300 22.35% 67.05%
מוצרלה – גבינת מוצרלה, חלב מלא, לחות נמוכה (mozzarella) 318 24.64% 69.74%
מוצרלה – גבינת מוצרלה, חלב רזה באופן חלקי (mozzarella) 254 15.92% 56.41%
מוצרלה – גבינת מוצרלה, חלב רזה באופן חלקי לחות נמוכה (mozzarella) 302 20.03% 59.69%
מוצרלה – גבינת מוצרלה, ללא שומן (mozzarella) 141 0% 0%
מינסטר – גבינת מינסטר (muenster) 368 30.04% 73.47%
מינסטר – גבינת מינסטר, דל שומן (muenster) 271 17.6% 58.45%
מקסיקנית אנחו – גבינה מקסיקנית אנחו (queso anejo) 373 29.98% 72.34%
מקסיקנית אסדרו – גבינה מקסיקנית אסדרו (queso asadero) 356 28.26% 71.44%
מקסיקנית צ'יוואווה – גבינה מקסיקנית צ'יוואווה (queso chihuahua) 374 29.68% 71.42%
נושטל – גבינת נושטל (neufchatel) 253 22.78% 81.04%
פונטינה – גבינת פונטינה (fontina) 389 31.14% 72.05%
פורט דה סלוט – גבינת פורט דה סלוט (port de salut) 352 28.2% 72.1%
פטה – גבינת פטה (feta) 264 21.28% 72.55%
פימנטו – גבינת פימנטו (pimento) 375 31.2% 74.88%
פרובולונה – גבינת פרובולונה (provolone) 351 26.62% 68.26%
פרובולונה, מופחתת שומן – גבינת פרובולונה, מופחתת שומן (provolone) 274 17.6% 57.81%
פרמזן מגוררת מופחתת שומן – גבינת פרמזן מגוררת מופחתת שומן (parmesan) 265 20% 67.92%
פרמזן, מגוררת – גבינת פרמזן, מגוררת (parmesan) 431 28.61% 59.74%
פרמזן, קשה – גבינת פרמזן, קשה (parmesan) 392 25.83% 59.3%
פרסקו טריה – גבינת פרסקו טריה (queso fresco) 299 23.82% 71.7%
צ'דר – גבינת צ'דר (cheddar) 403 33.14% 74.01%
צ'דר דלת נתרן – גבינת צ'דר דלת נתרן (cheddar) 398 32.62% 73.76%
צ'דר דלת שומן – גבינות צ'דר דלת שומן (cheddar) 173 7% 36.42%
צ'שייר – גבינת צ'שייר (cheshire) 387 30.6% 71.16%
קוטג' 1% שומן – גבינת קוטג' 1% שומן (cottage) 72 1.02% 12.75%
קוטג' 2% שומן – גבינת קוטג' 2% שומן (cottage) 86 2.45% 25.64%
קוטג' דלת שומן, – גבינת קוטג' דלת שומן, (cottage) 72 0.29% 3.63%
קולבי – גבינת קולבי (colby) 394 32.11% 73.35%
קולבי דלת נתרן – גבינת קולבי דלת נתרן (colby) 398 32.62% 73.76%
קולבי דלת שומן – גבינות קולבי דלת שומן (colby) 173 7% 36.42%
קימל – גבינת קימל (caraway) 376 29.2% 69.89%
קממבר – גבינת קממבר (camembert) 300 24.26% 72.78%
רומנו – גבינת רומנו (romano) 387 26.94% 62.65%
רוקפור – גבינות רוקפור (roquefort) 369 30.64% 74.73%
ריקוטה – גבינת גבינת ריקוטה, חלב רזה באופן חלקי (ricotta) 138 7.91% 51.59%
ריקוטה – גבינת ריקוטה, חלב מלא (ricotta) 174 12.98% 67.14%
שוויצרית – גבינה שוויצרית (swiss) 380 27.8% 65.84%
שמנת – גבינות שמנת (cream) 342 34.24% 90.11%
שמנת – גבינות שמנת, דלת שומן (cream) 105 1% 8.57%
שמנת – גבינת שמנת דלת שומן (cream) 201 15.28% 68.42%
תחליף מוצרלה – תחליף גבינת מוצרלה 248 12.22% 44.35%

2 תגובות

  1. אתה ממש מטעה! צריך לצרוך 30% שומן מהצריכה הקלורית היומית. אם מותר לך 1400 ק"ל – את יוצא שאתה יכול לאכול 450 קלוריות שומן בערך. כל 9 קלוריות זה 1 גרם שומן – מכאן שאם שמותר לך בערך 50 גרם שומן ליום. אם תוכל 100 גרם גבינה של 20% שומן – תאכל 20 גרם שומן מתוך הצריכת שומן היומית שלך וישאר לך רק 30.

    • "מבינה עניין" אין שום סתירה בין מה שאת אומרת למה שאני כתבתי.
      אני פשוט בחרתי להתמקד בתויות המזון שמציינות את האחוז המשקלי של השומן.
      הנקודה היא שכאשר אדם צורך 20% גבינה הוא חושב שהוא בטווח צריכת השומן הרצויה וזה עלול להיות לא נכון במידה וחלק ניכר מצריכת הקלוריות שלו מגיעה מגבינות של 20% שומן.

התגובות סגורות.