תות עץ

תותים, תות עץ

מידע כללי על תות עץ.

מידע כללי: תות עץ הוא סוג של עצי פרי נשירים ממשפחת התותיים. מיני תות העץ שנפוצים בישראל הם: תות שחור, תות לבן ותות פקיסטני שידוע בפרותיו הארוכים. הערכים המצוינים בדף זה הם עבור התות השחור. תות עץ שחור הוא מקור מזון טוב מאוד לויטמין C, ויטמין K ומנגן וגם מקור טוב לסיבים תזונתיים.
סוג מזון: פרי.
שמות נוספים בעברית: .
שם באנגלית: Mulberry.
מזהה באתר משרד החקלאות האמריקאי: 09190, Mulberries, ra.

סיווג מדעי של הצמח

שם מדעי: Morus.
ממלכה: צומח.
מערכה: בעלי פרחים.
מחלקה: דו-פסיגיים.
סדרה: ורדנאים.
משפחה: תותיים.
סוג: תות עץ.

ערכים תזונתיים בתות עץ טרי
מרכיב יחידת משקל 100 גרם 1 כוס תותי עץ, 140 גרם 10 תותי עץ, 15 גרם
מרכיבים תזונתיים
מים גרם 87.68 122.75 13.15
קלוריות (אנרגיה) קילוקלוריות 43 60 6
חלבון גרם 1.44 2.02 0.22
שומנים גרם 0.39 0.55 0.06
פחמימות גרם 9.80 13.72 1.47
סיבים תזונתיים גרם 1.7 2.4 0.3
סוכרים גרם 8.10 11.34 1.22
מינרלים
סידן מיליגרם 39 55 6
ברזל מיליגרם 1.85 2.59 0.28
מגנזיום מיליגרם 18 25 3
זרחן מיליגרם 38 53 6
אשלגן מיליגרם 194 272 29
נתרן מיליגרם 10 14 2
אבץ מיליגרם 0.12 0.17 0.02
ויטמינים
ויטמין C מיליגרם 36.4 51.0 5.5
תיאמין מיליגרם 0.029 0.041 0.004
ריבופלבין מיליגרם 0.101 0.141 0.015
ניאצין מיליגרם 0.620 0.868 0.093
ויטמין B-6 מיליגרם 0.050 0.070 0.008
חומצה פולית, DFE מיקרוגרם 6 8 1
ויטמין B-12 מיקרוגרם 0.00 0.00 0.00
ויטמין A ביחידות RAE מיקרוגרם 1 1 0
ויטמין A, יחבל IU 25 35 4
ויטמין E (אלפא טוקופרול) מיליגרם 0.87 1.22 0.13
ויטמין D, ויטמין D2 וגם D3 מיקרוגרם 0.0 0.0 0.0
ויטמין D IU 0 0 0
ויטמין K מיקרוגרם 7.8 10.9 1.2
שומנים
חומצות שומן רווי גרם 0.027 0.038 0.004
חומצות שומן חד בלתי רווי גרם 0.041 0.057 0.006
חומצות שומן רב בלתי רווי גרם 0.207 0.290 0.031
כולסטרול מיליגרם 0 0 0
מרכיבים אחרים
קפאין מיליגרם 0 0 0

מדד גליקמי של תות עץ

אינדקס גליקמי: קיימת טענה כי נטילת תות עץ בסמיכות לאכילת מזונות עם אינדקס גליקמי גבוה, עשויה להאט את יצירת הגלוקוז במעי ולגרום לתגובה גליקמית נמוכה. הטענה היא שמיצוי התות גורם לעיכוב האנזים אלפא גלוקוזידאז שאחראי לפירוק עמילן ולדיסכרידים לגלוקוז. קישור למקור
עומס גליקמי: 6
העומס הגליקמי של תות עץ נחשב כעומס גליקמי נמוך.
מקור הנתונים:

מהו אינדקס גליקמי: אינדקס גליקמי הינו ערך המודד את השפעת הפחמימות שבמזון על רמת הגלוקוז בדם ביחס למזון שנבחר כבסיס להשוואה (בדרך כלל גלוקוז)
מזונות שונים מכילים כמויות וסוגים שונים של פחמימות ונוטריינטים נוספים שמשפיעים על עיכול המזון ולכן גם על מהירות ספיגת הפחמימות ורמת הגלוקוז בדם.
כאשר הפחמימות במזון מתפרקות במהירות ובקלות הערך הגליקמי יהיה גבוה.
כאשר הפחמימות במזון מתפרקות באופן איטי הערך הגליקמי יהיה נמוך.
קטגוריות ערכי האינדקס הגליקמי
אינדקס גליקמי שווה או נמוך מ55 = אינדקס גליקמי נמוך.
אינדקס גליקמי בין 56 ל-69 = אינדקס גליקמי בינוני.
אינדקס גליקמי שווה או גדול מ70 = אינדקס גליקמי גבוה.

מהו עומס גליקמי: חסרונות של האינדקס הגליקמי הוא שערך זה רק בודק את מהירות ספיגת הפחמימות ולא מתייחס לכמות הפחמימות שבמזון.
לשם כך פותח מדד הנקרא עומס הגליקמי שמייצג גם את מהירות הספיגה וגם את כמות הפחמימות שנספגות.
העומס הגליקמי מחושב על ידי הכפלת האינדקס הגליקמי בכמות הפחמימות במזון בגרמים, ולאחר כך יש לחלק ב- 100.
קטגוריות ערכי העומס הגליקמי
עומס גליקמי שווה או נמוך מ10 = עומס גליקמי נמוך.
עומס גליקמי בין 11 ל-19 = עומס גליקמי בינוני.
עומס גליקמי שווה או גדול מ20 = עומס גליקמי גבוה.

מידע נוסף

להלן קישורי מקורות וקישורים למידע נוסף:
https://ndb.nal.usda.gov/ndb/search/list
http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%AA%D7%95%D7%AA_%D7%A2%D7%A5
http://www.sumobrain.com/patents/wipo/Morus-berries-avoiding-glucose-peaks/WO2013078658.html
http://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/1851/2