תפוח ירוק

תפוחים ירוקים

מידע כללי על תפוח ירוק.

מידע כללי: תפוח העץ הוא אחד מבין פירות המאכל הנפוצים ביותר בעולם. התפוח הנפוץ מכונה תפוח תרבותי ומקורו במין בר שמגיע ממרכז אסיה, אך כיום קיימים בעולם יותר מ-7,500 זנים של תפוחים מתורבתים השונים זה מזה במאפיינים רבים של צבע, טעם, צורה ועוד. תפוח ירוק הוא תפוח מהזן גרני סמית (Granny Smith): זהו תפוח בצבע ירוק חזק. זן התפוח הירוק נוצר בניו זילנד בשנת 1867. איכרה ניו-זילנדית מריה אן סמית' גילתה עץ תפוח יוצא דופן בחלקתה. משערים כי התפוח הירוק נוצר כתוצאה מזריע מקרי בין זן של תפוח תרבותי עם תפוח בר. טעמו של התפוח הירוק הוא חמוץ מתוק, הוא בעל בשר קשה וקליפה מבריקה, פריכה, לעיתים חלקה ולעתים מנוקדת בכתמים ירוקים כהים. התפוח הירוק מכונה בישראל בשם המשובש גרנד סמית או, בקיצור גרנד. תפוח ירוק הוא מקור טוב לסיבים תזונתיים וויטמין C.
סוג מזון: פרי.
שמות נוספים בעברית: גרנד סמית, גרנד.
שם באנגלית: granny smith.
מזהה באתר משרד החקלאות האמריקאי: 09502, Apples, raw, granny smith, with ski.

סיווג מדעי של הצמח

שם מדעי: Malus.
ממלכה: צמחים.
מערכה: בעלי פרחים.
מחלקה: דו-פסיגיים.
סדרה: ורדנאים.
משפחה: ורדיים.
תת־משפחה: תפוחיים.
סוג: תפוח.
מין: תפוח תרבותי.

ערכים תזונתיים בתפוח ירוק טרי גרני סמית
מרכיב יחידת משקל 100 גרם 1 כוס תפוח ירוק חתוך, 109 גרם 1 תפוח ירוק גדול, 206 גרם 1 תפוח ירוק בינוני, 167 גרם 1 תפוח ירוק קטן, 144 גרם
מרכיבים תזונתיים
מים גרם 85.46 93.15 176.05 142.72 123.06
קלוריות (אנרגיה) קילוקלוריות 58 63 119 97 84
חלבון גרם 0.44 0.48 0.91 0.73 0.63
שומנים גרם 0.19 0.21 0.39 0.32 0.27
פחמימות גרם 13.61 14.83 28.04 22.73 19.60
סיבים תזונתיים גרם 2.8 3.1 5.8 4.7 4.0
סוכרים גרם 9.59 10.45 19.76 16.02 13.81
מינרלים
סידן מיליגרם 5 5 10 8 7
ברזל מיליגרם 0.15 0.16 0.31 0.25 0.22
מגנזיום מיליגרם 5 5 10 8 7
זרחן מיליגרם 12 13 25 20 17
אשלגן מיליגרם 120 131 247 200 173
נתרן מיליגרם 1 1 2 2 1
אבץ מיליגרם 0.04 0.04 0.08 0.07 0.06
ויטמינים
תיאמין מיליגרם 0.019 0.021 0.039 0.032 0.027
ריבופלבין מיליגרם 0.025 0.027 0.052 0.042 0.036
ניאצין מיליגרם 0.126 0.137 0.260 0.210 0.181
ויטמין B-6 מיליגרם 0.037 0.040 0.076 0.062 0.053
ויטמין A ביחידות RAE מיקרוגרם 5 5 10 8 7
ויטמין A, יחבל IU 100 109 206 167 144
ויטמין E (אלפא טוקופרול) מיליגרם 0.18 0.20 0.37 0.30 0.26
ויטמין K מיקרוגרם 3.2 3.5 6.6 5.3 4.6

מדד גליקמי של תפוח ירוק

אינדקס גליקמי של מיץ תפוחים ירוקים: 44
האינדקס הגליקמי של מיץ מתפוח ירוק נחשב כאינדקס גליקמי נמוך.
עומס גליקמי של מיץ תפוחים ירוקים: 13
העומס הגליקמי של תפוח ירוק נחשב כעומס גליקמי בינוני.
גודל מנת הבדיקה: 250 גרם.
כמות הפחמימות במנת הבדיקה: 30 גרם.

הערכים הגליקמיים של תפוח שלם יהיו אף קטנים יותר מאלו של מיץ תפוחים. האינדקס הגליקמי של תפוחים מזנים אחרים נע בין 28 ל40 ואילו העומס הגליקמי נע בין הערכים 4 עד 6.
מקור הנתונים: http://www.glycemicindex.com/foodSearch.php?num=10&ak=detail

מהו אינדקס גליקמי: אינדקס גליקמי הינו ערך המודד את השפעת הפחמימות שבמזון על רמת הגלוקוז בדם ביחס למזון שנבחר כבסיס להשוואה (בדרך כלל גלוקוז)
מזונות שונים מכילים כמויות וסוגים שונים של פחמימות ונוטריינטים נוספים שמשפיעים על עיכול המזון ולכן גם על מהירות ספיגת הפחמימות ורמת הגלוקוז בדם.
כאשר הפחמימות במזון מתפרקות במהירות ובקלות הערך הגליקמי יהיה גבוה.
כאשר הפחמימות במזון מתפרקות באופן איטי הערך הגליקמי יהיה נמוך.
קטגוריות ערכי האינדקס הגליקמי
אינדקס גליקמי שווה או נמוך מ55 = אינדקס גליקמי נמוך.
אינדקס גליקמי בין 56 ל-69 = אינדקס גליקמי בינוני.
אינדקס גליקמי שווה או גדול מ70 = אינדקס גליקמי גבוה.

מהו עומס גליקמי: חסרונות של האינדקס הגליקמי הוא שערך זה רק בודק את מהירות ספיגת הפחמימות ולא מתייחס לכמות הפחמימות שבמזון.
לשם כך פותח מדד הנקרא עומס הגליקמי שמייצג גם את מהירות הספיגה וגם את כמות הפחמימות שנספגות.
העומס הגליקמי מחושב על ידי הכפלת האינדקס הגליקמי בכמות הפחמימות במזון בגרמים, ולאחר כך יש לחלק ב- 100.
קטגוריות ערכי העומס הגליקמי
עומס גליקמי שווה או נמוך מ10 = עומס גליקמי נמוך.
עומס גליקמי בין 11 ל-19 = עומס גליקמי בינוני.
עומס גליקמי שווה או גדול מ20 = עומס גליקמי גבוה.

קישורי מקורות ומידע נוסף

https://ndb.nal.usda.gov/ndb/search/list
http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%AA%D7%A4%D7%95%D7%97
http://www.glycemicindex.com/foodSearch.php?num=10&ak=detail

1 תגובה

התגובות סגורות.